Vanhustenviikon retkipäivät

Vietimme vanhustenviikkoa Jadessa toiminnantäyteisesti. Meillä oli suunniteltua toimintaa jokaiselle päivälle. Vanhustenviikon toiminta oli suunniteltu Vanhustyön keskusliiton teemojen mukaisesti. Teemoina oli muun muassa hyvinvointia ja terveyttä lähiluonnosta, kulttuuri ja taide, liikunta ja luonnon antimet.

Vanhustenviikon retket tarjosivat ryhmäläisille kauan kaivattua yhteisöllisyyttä pitkän etäjakson jälkeen. Vaikka koronapandemia on edelleen läsnä, retket olivat monelle ryhmäläiselle voimaannuttava sillä, olimme etäryhmätoiminnan aikana unelmoineet ja miettineet sitä, milloin voisimme taas kokoontua yhteen. Retket suunniteltiin yhteistyössä ryhmäläisten ja työntekijöiden kanssa ryhmälähtöisistä ideoista ja toiveista ponnistaen.

Aloitus luonnon äärellä

Maanantaina menimme sieniretkelle Nuuksioon, kauniille Kaitalammen alueelle. Saimme mukaamme erittäin osaavat oppaat Marjutin ja Annen. He saivat niin ryhmäläiset kuin ohjaajat innostumaan sienestämisestä ja metsässä kävelystä. Maisemat olivat hengästyttävät ja pysähdyimmekin monesti ryhmäläisten kanssa katsomaan kallionkielekkeiltä järvimaisemia ja kaunista ruskaa.

Ryhmäläiset eivät malttaneet lopettaa sienten keräämistä, kun oli aika lähteä kotiin. Sieniretki oli mielenkiintoinen elämys ja mahdollisuus oppia sienestämistä. Sienestämisen lomassa laitoimme tulet kotaan, söimme eväitä ja paistoimme makkaraa. Retken jälkeen etsimme ryhmäläisten kanssa yhdessä tapoja, joilla he pääsisivät julkisella liikenteellä uudelleen Nuuksioon. Moni päättikin aloittaa retken jälkeen sienestyksen ja marjastuksen harrastuksena.

Kulttuuria ja historiaa

Tiistain teemana oli kulttuuri ja taide. Pidimme viuluesityksen toimintakeskuksessamme. Esiintyjänä oli erittäin lahjakas Meri-Sofia, joka yllätti meidät niin taidoillaan kuin kieliosaamisellaan! Hän osasi puhua niin farsia, arabiaa kuin kiinaa. Ryhmäläisten ja meidän ihanaksi yllätykseksi hän soitti tuttuja lauluja. Tämä kosketti monien kävijöiden sydäntä, sillä lauluihin liittyi kauniita muistoja. Moni ryhmäläinen intoutui laulamaan tuttuja säveliä.  

Keskiviikon retkellä yhdistimme monia eri teemoja ja kävimme Talomuseo Glimsissä ja Backbyn kartanossa. Lähdimme retkelle suurella joukolla ja bussissa saimmekin nauttia erilaisista retkelle lähdön lauluista niin kiinaksi, arabiaksi, dariksi kuin farsiksi.  

Aloitimme retken Talomuseo Glimsissä, jossa pääsimme oppaiden avulla tutustumaan 1800-luvun lopun maatilaelämään ja kestikievariin. Oppaiden avulla Johan ja Aurora Lönnbergin tupa ja pihapiiri rakennuksineen tuli tutuksi. Ryhmäläiset olivat erittäin kiinnostuneita ja innostuneita vanhoista esineistä ja tavoista. Saimme aikaan myös kiinnostavia keskusteluja ja pohdintaa Suomen ja ryhmäläisten lähtömaiden maalaiselämästä. Glimsissä asuvat Alhon maatiaiskanojen alkuperä herätti paljon keskustelua, sillä kanat muistuttavat kovasti kanoja Somaliassa ja Kiinassa. Vierailun jälkeen moni ryhmäläinen pohtikin, kuinka samanlaisia me olemmekaan ympäri maailman erilaisuuksistamme huolimatta. Olemme usein enemmän samankaltaisia kuin erilaisia keskenämme.

Opastetun retken jälkeen oli hyvä aika lähteä Backbyn kartanolle lounastamaan. Lounaan jälkeen nautimme kartanon miljööstä ja ryhmäläiset intoutuivat ottamaan kuvia niin toistensa kuin ohjaajien kanssa. Monelle retket olivat juuri sitä, mitä he olivat kaivanneet koronapandemian jälkeen.

Viikon päätös löylyihin

Torstaina oli vuorossa naisten saunomista, uintia, ulkoilua ja yhdessä oloa Poliisien kesäkodilla Lauttasaaressa. Miesten sauna- ja uintiretken vuoro tulee marraskuussa, jolloin juhlimme miestenviikkoa. Ryhmäläiset kävivät ensin tutustumassa kesäkodin ympäristöön ja liikkumassa saaren virkistysalueella. Saunarakennuksesta löytyi puusauna, jonka pehmeistä löylyistä pääsimme nauttimaan. Puusauna ja tuli loivat rentoutuneen tunnelman, josta moni saunoja keskittyi nauttimaan. Saunomisen jälkeen oli hyvä syödä eväitä. Tämä retki oli Jaden vanhustenviikon viimeinen tapahtuma. 

Kiitos kaikille ihanasta ja yhteisöllisestä viikosta. Toivotaan, että saamme nauttia lisää samankaltaisista kohtaamisista ja yhdessä olosta kaiken etäilyn jälkeen!

Lämpimin terveisin, Nashwa