Syysretki Raaseporiin ja Fiskarsiin 24. ja 25.11. 2021

Raaseporin linnassa

Lähdimme Helsingistä syksyisenä aamuna bussilla kohti Raaseporia JADE-toimintakeskuksen syysretkelle. Matkalaisia oli bussi melkein täynnä ja puhetta pulppusi niin arabiaksi, kurdiksi, somaliksi kuin kiinaksikin. Menomatka sujui leppoisasti. Näimme kaunista luontoa ja maaseutua sekä lintuja ja peuroja! Matka läpi läntisen Uudenmaan meni useimmille ennalta tuntematonta reittiä pitkin, ja oli mukava tutustua uusiin maisemiin. Sää oli syksyisen sateinen, mutta se ei menoa haitannut!

Raaseporin linnan pihassa meitä odotti opas, joka toivotti kaikki tervetulleiksi. Hän kertoi ensin Raaseporin linnan historiasta ja Suomen linnojen historiasta. Saimme tietää, että Raaseporin linna on Turun linnan, Hämeen linnan ja Viipurin linnan jälkeen Suomen 4. vanhin linna, joita on yhteensä noin 10 laskentatavasta riippuen. Raaseporin linna on rakennusaikanaan noin 1000 vuotta sitten sijainnut veden ympäröimänä, mutta nykyään maan nousemisen jälkeen sinne pääsee kuivin jaloin.

Sisällä linnassa opas kertoi linnan historiasta ja näimme kirjurin huoneen sekä kapeiksi restauroidut ikkunat, joilla aikanaan oli merkittävä rooli niin valon, kuin puolustuksenkin kannalta. Saimme oppaalta elävä kuvausta siitä, miten ihmiset ovat aikoinaan linnassa eläneet, ja miltä se on silloin kenties näyttänyt ennen romahtamistaan. Kaikki osallistujat eivät epätasaisia portaita pitkin uskaltaneet kulkea, mutta onneksi oppaan ääni kaikui linnanraunioissa.

Lounas Billnäsin ruukissa

Raaseporista matka jatkui läheiseen Billnäsin kylään, jossa söimme maittavan lounaan. Kaikki pitivät runsaasta salaattipöydästä ja maistuvista lounasannoksista. Kala-annos taisi olla suosikkimme! Kiitos kokeille ja koko Billnäsin ruukkiravintolan väelle ystävällisestä palvelusta!

Iltapäivällä Fiskars

Maistuvan lounaan jälkeen jatkoimme matkaa Fiskarsiin. Siellä pääsimme tutustumaan kahdessa ryhmässä lasinpuhalluksen saloihin ja kiertelemään myymälöissä aistimassa käsityöläistunnelmaa. Lasinpuhallus oli kaikille uusi kokemus, josta pidimme kovasti. Esineet olivat hienoja ja muutama ryhmäläinen pääsi kokeilemaan lasinpuhallusta itsekin, joka koettiin yllättävän vaikeaksi. Lasitehtaan kirkkaiden valojen jälkeen alkoi kotimatka pimenevässä ja sateisessa säässä. Ryhmäläiset olivat väsyneitä, mutta onnellisia ja kiittivät kovasti retkestä ja kokivat sen onnistuneen erinomaisesti!

Samalla loppui minun harjoitteluni täällä Jade yhteisö ry:ssä. Olen viihtynyt hyvin kanssanne ja oppinut paljon uutta ja tavannut ihania ihmisiä! Kiitos koko JADE-toimintakeskuksen väelle ja erityisesti Nashwalle ohjaamisestani.


Hyvää loppuvuotta toivottaen ja kevättä odotellen,

Eeva Simiö-Ighmour, geronomi-opiskelija Metropolia Ammattikorkeakoulu